طراحی سالن همایش و طراحی سالن کنفرانس


شکل گیری و پیشرفت فرهنگی و علمی جوامع بشری تا حد زیادی مرتبط با تعاملات بین اعضا آن است. از گذشته دور تاکنون بشریت همواره از مجامع و جلسات گوناگون برای تعاملات و پیشبرد اهداف خویش بهره جسته است. مجامعی که به منظور ابراز و تبادل نظرات، تصمیم گیری، سخنرانی، اجراهای هنری، مراسمات، جشنها و …. برگزار گردیده اند. رفته رفته این نتیجه محقق گردید که برای برگزاری مجامع بهتر است اماکنی مخصوص و مجهز ساخته شود. اماکنی که نمونه آن را میتوان آمفی تئاترها (تماشاخانه) قدیمی در جای جای جهان دانست. فضاهایی که امروز تحت عنوان سالن همایش، سینما، کنسرت و کنفرانس می شناسیم همگی اشکال پیشرفته همان مجامع سنتی هستند. در این مقاله به مراحل و نحوه طراحی سالن همایش ، طراحی سالن کنفرانس ، آمفی تئاتر، سینما، کنسرت و اهمیت آن از نظر تاثیر بر کارایی این اماکن خواهیم پرداخت.

امروزه سالنهای همایش و کنفرانس از ظاهر سنتی خود خارج و به سمت طرحهای مدرن و کارآمد حرکت نموده اند. در طراحی سالن های جدید علاوه بر مسائل زیبایی شناختی موارد فنی، استانداردها و ضوابط متعدد دخیل است. مواردی که شامل تمامی زمینه ها همچون: سیستم های صوتی، ضبط و پخش تصاویر، نورپردازی، تاسیسات مکانیکی و الکتریکی، سن، مبلمان و چیدمان آن، دیوار پوش و کفپوش، هارمونی رنگها و مباحث آکوستیک خواهد بود. تنها با رعایت مسائل فوق در طراحی و اجرا فضا میتوان از سالنی که ظاهر زیبا دارد بهره مورد نظر را برد و جلسات و گردهمایی هایی با کیفیت را برگزار نمود.

سالن آمفی تئاتر در دوران معاصر

طراحی سالن آمفی تئاتر معاصر

تاثیر کاربری در طراحی سالن همایش ، کنسرت، سینما، کنفرانس و …:

همانطور که در بخش بالا نیز اشاره شد طراحی سالن ها موارد بسیاری را شامل می گردد. اما اساسی ترین پرسش که بر روی نحوه طراحی این سالنها تاثیر دارد کارکرد مورد انتظار از فضاست. اولین قدم برای طراحی یک سالن مشخص شدن نوع اجراها و برنامه های برگزار شونده در آن و چگونگی تجربه حضار از اجراها و جلسات است:

تئاترها و اجرهای هنری عموما در فضایی موفق تر خواهند بود که احساس صمیمیت و نزدیکی ایجاد نمایند. لذا سالن های مخصوص این رویداد ها به گونه ای طراحی می شوند که حضار به سن نزدیک باشند.

اجراهای موسیقی و کنسرت ها در سالن هایی موفق تر عمل خواهند نمود که اصطلاحا حجیم بوده و اجازه دهند صدا فضا را پر کرده و نفرات را در بر بگیرد. این کار موجب می شود حضار حداکثر استفاده و لذت را از قطعه در حال اجرا ببرند.

سالن های همایش حالتی کلی تر داشته و عموما چند منظوره هستند. لذا طراحی سالن آمفی تئاتر به گونه ایست که بتواند پاسخگو کاربری های گوناگون باشد.

سالن های کنفرانس و جلسات عموما مختص برگزاری جلسات تصمیم گیری و تبادل نظر می باشند. این سالنها نسبت به موارد فوق ظرفیت کمتری داشته اما عمدتا محل حضور نفرات سطح بالا و مدیران مجموعه است.

بخشهای مختلف سالن های همایش، کنسرت، سینما و …:

۱- فضای اصلی سالن: مهمترین بخش سالن و محل اجرا برنامه ها، سخنرانیها و حضور مدعوین است. اندازه ، ظرفیت و شکل آن به ساختار بنا، کاربری سالن، مشخصات سن و ملاحضات سمعی بصری وابسته است.

۲- اتاق فرمان(کنترل): این بخش جهت نصب و استفاده از تجهیزات مدیریت سیستمهای صوت، ضبط و پخش تصاویر و نورپردازی کاربرد دارد. اتاق فرمان عموما در بخش پشتی سالنها و در ارتفاعی مسلط به سالن قرار میگیرد.

۳- لابی( فضای انتظار): عموما در پشت دربهای سالن فضایی جهت انتظار حضار پیش از آغاز برنامه در نظر گرفته می شود. این فضا باید گنجایش نفراتی که در سالن حضور خواهند داشت را حداقل به صورت ایستاده دارا باشد. در این فضا بعضا کافی شاپ و فروشگاه نیز در نظر گرفته می شود.

۴- اتاق گریم و تعویض لباس: این فضا عموما در طراحی سالن تئاتر و کنسرت تعبیه می شود. کاربرد آن برای گریم و تعویض لباس بازیگران، خوانندگان و مجریان خواهد بود.

۵- راهروها ورودی و خروجی: راهروها وظیفه هدایت حضار هنگام ورود و خروج را بر عهده دارند. طراحی آنها باید به گونه ای باشد که نفرات بتوانند بدون ازدحام و به آسانی وارد و خارج شوند. همچین حتی المکان بهتر است محل ورودی و خروجی متفاوت و با تعداد متناسب با ظرفیت سالن داشته باشد.

۱
۲
۳
۴
۵
۶
۷
بخش های مختلف فضا در طراحی سالن همایش و طراحی سالن کنفرانس

۶- فضای استراحت: این بخش عموما در سالن هایی تعبیه میشود که نفرات بین اجراها یا سخنرانی ها نیازمند استراحت یا ریلکس نمودن هستند.

۷- سرویس بهداشتی: وجود تعداد کافی سرویس بهداشتی برای اماکنی که جمعیت زیادی برای مدت طولانی در آن حضور دارند ضروری است. سرویس های بهداشتی عموما از فضای انتظار دسترسی خواهند داشت. سرویس بهداشتی عوامل صحنه از سرویس حضار مجزا و در پشت صحنه واقع است.

مراحل و نکات مهم در طراحی سالن کنفرانس و همایش:

طراحی سالن همایش و کنفرانس پروسه ای پیچیده داشته که نیازمند تجربه بالا و دانش علمی ، عملی است. بین تمامی بخش های مختلف یک سالن همایش، کنسرت، سینما و … که پیشتر به ان اشاره شد مهمترین بخش فضای اصلی آن است. طراحی فضای اصلی سالنها دارای مراحل و ملاحضات خاص است که به آنها خواهیم پرداخت: